Sarcini multiple

Bucuria părinților este dublă la aflarea veștii că sarcina este multiplă. Aproximativ o sarcină din 100 în România este multiplă. Procedurile de reproducere asistată au crescut în ultimii ani numărul acestor sarcini, alte cauze putând fi ereditatea pe linie maternă, vârsta maternă avansată (modificările hormonale determină eliberarea mai multor ovule în același timp), un număr mai mare de sarcini anterioare.
Sarcinile multiple sunt, de multe ori, o provocare pentru specialiștii în medicină materno-fetală. Gravidele prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații materne precum preeclampsia, diabetul gestațional, colestaza de sarcină (mâncărime severă la nivelul membrelor). Sarcinile multiple pot prezenta și complicații fetale, printre cele mai frecvente numărându-se nașterea prematură, restricția de creștere, iar în cazul sarcinilor monocoriale, complicatii specifice precum sindromul transfuzor-transfuzat sau secvența anemie policitemie.
O treime dintre gemeni sunt identici și două treimi neidentici. În cazul gemenilor identici, riscul de mortalitate până la 24 de săptămâni este de 6 ori mai mare comparativ cu al gemenilor neidentici, gemenii identici prezentând un risc de aproximativ 30% de nastere prematură sub 34 săptămâni.
Este important ca sarcina multiplă să fie urmărită de un specialist în medicină materno-fetală. La clinica Bless recomandăm consultul din patru în patru săptămâni pentru gemenii cu placente diferite și din două în două săptămâni în cazul gemenilor cu aceeași placentă, pentru a ne asigura că totul decurge normal.
Specialiștii clinicii Bless au o pregătire specială în monitorizarea sarcinilor multiple prin urmarea programului de formare al Fetal Medicine Fondation Londra, coordonat de către Profesorul Kypros Nicolaides, unul dintre pionerii medicinei materno-fetale.

Specialiștii Clinicii Bless: