Medicina materno-fetală
Medicina materno-fetală se ocupă de identificarea sarcinilor cu risc crescut pentru mamă sau făt, adică cu depistarea anomaliilor congenitale și a riscului complicațiilor specifice sarcinii (nașterea prematură, hipertensiune gestațională, restricția de creștere intrauterină, diabet gestațional).
Medicina materno-fetală are grijă și de viitoarele mămici care suferă de o boală cronică (de ex. diabet, afecțiuni inflamatorii, afecțiuni neurologice, afecțiuni cardiologice, etc) sau de cele care dezvoltă anumite afecțiuni pe perioada sarcinii (diabet gestațional, preeclampsie și altele).
De asemenea, sarcinile multiple trebuie monitorizate ecografic de către specialiștii în medicină materno-fetală. În România aproximativ o sarcină din 100 este gemelară. La nivel global, fertilizarea in vitro și creșterea vârstei materne la momentul concepției au dus la creșterea numărului de sarcini multiple.
Specialiștii în terapie materno-fetală pot interveni intra-uterin prin proceduri minim invazive (transfuzii, coagulare laser) pentru corectarea unor afecțiuni fetale.
Terapia fetală a revoluționat lumea medicală. În prezent avem la dispoziție metode terapeutice intrauterine minim invazive care pot trata anumite afecțiuni sau pot îmbunătăți prognosticul fetal până la momentul nașterii.
Afecțiunile ce pot beneficia de terapie intrauterină sunt complicațiile gemenilor identici, anemia fetală de diverse cauze, anumite tumori fetale sau placentare, anomalii renale sau pulmonare, hernia diafragmatică congenitală severă sau spina bifida deschisă.
Terapia intrauterină se face doar atunci când fătul (sau unul dintre feți, în cazul sarcinilor multiple) se află în pericol de a se opri din evoluție. Procedurile de terapie fetală, deși minim invazive, pot implica anumite riscuri precum riscul de naștere prematură, de infecție sau riscul ca fătul / unul dintre feți să se oprească din evoluție.