Servicii

Medicina materno-fetală

Recomandăm ca evaluările morfologice fetale de trimestrul I, II și III să fie urmărite de către un specialist în medicină materno-fetală. Acestea diagnostichează malformațiile fetale majore, evaluează riscul pentru cele mai frecvent întâlnite anomalii cromozomiale (de exemplu sindromul Down) și complicații specifice sarcinii (preeclampsie, restricție de creștere, naștere prematură).

Medicina materno-fetală se ocupă de identificarea sarcinilor cu risc crescut pentru mamă sau făt, adică cu depistarea anomaliilor congenitale și a riscului complicațiilor specifice sarcinii (nașterea prematură, hipertensiune gestațională, restricția de creștere intrauterină, diabet gestațional).

Medicina materno-fetală are grijă și de viitoarele mămici care suferă de o boală cronică (de ex. diabet, afecțiuni inflamatorii, afecțiuni neurologice, afecțiuni cardiologice, etc) sau de cele care dezvoltă anumite afecțiuni pe perioada sarcinii (diabet gestațional, preeclampsie și altele).

De asemenea, sarcinile multiple trebuie monitorizate ecografic de către specialiștii în medicină materno-fetală.  În România aproximativ o sarcină din 100 este gemelară. La nivel global, fertilizarea in vitro și creșterea vârstei materne la momentul concepției au dus la creșterea numărului de sarcini multiple.

Specialiștii în terapie materno-fetală pot interveni intra-uterin prin proceduri minim invazive (transfuzii, coagulare laser) pentru corectarea unor afecțiuni fetale.

Terapia fetală a revoluționat lumea medicală. În prezent avem la dispoziție metode terapeutice intrauterine minim invazive care pot trata anumite afecțiuni sau pot îmbunătăți prognosticul fetal până la momentul nașterii.

Afecțiunile ce pot beneficia de terapie intrauterină sunt complicațiile gemenilor identici, anemia fetală de diverse cauze, anumite tumori fetale sau placentare, anomalii renale sau pulmonare, hernia diafragmatică congenitală severă sau spina bifida deschisă.

Terapia intrauterină se face doar atunci când fătul (sau unul dintre feți, în cazul sarcinilor multiple) se află în pericol de a se opri din evoluție. Procedurile de terapie fetală, deși minim invazive, pot implica anumite riscuri precum riscul de naștere prematură, de infecție sau riscul ca fătul / unul dintre feți să se oprească din evoluție.

CUM VĂ PUTEM AJUTA

Servicii oferite de Clinica Bless

Recomandăm ca evaluările morfologice fetale de trimestrul I, II și III să fie urmărite de către un specialist în medicină materno-fetală. Acestea diagnostichează malformațiile fetale majore, evaluează riscul pentru cele mai frecvent întâlnite anomalii cromozomiale (de exemplu sindromul Down) și complicații specifice sarcinii (preeclampsie, restricție de creștere, naștere prematură).

Ecografia de confirmare a sarcinii

Confirmarea ecografică a sarcinii se realizează începând cu săptămâna a 6-a de sarcină. Aceasta își propune să determine localizarea sarcinii, numărul de embrioni și stabilește vârsta gestațională și evidențierea activității cardiace.

Morfologia fetală de trimestrul I

Morfologia de trimestrul I este una dintre componentele testului combinat de screening de trimestru I, acesta fiind foarte important pentru că stabilește de la început informații de ansamblu asupra posibilei evoluții a sarcinii.

ADN fetal din sângele matern

Testarea ADN-ului fetal din sângele matern este o metodă de screening non-invazivă pentru anomaliile cromozomiale pe care specialistul în medicină materno-fetală o poate recomanda începând din săptămâna 9-10.

Ecografia morfologică de trimestrul II

Această ecografie se realizează de obicei între săptămânile 20-24 de sarcină. În această etapă fătul este suficient de dezvoltat pentru a se putea face o evaluare detaliată a tuturor structurilor fetale și a creșterii fetale.

Ecografia morfologică de trimestrul III

Această ecografie se face în săptămâna 30-32 de sarcină. Aceasta determină starea de bine a fătului, respectiv greutatea, curba de creștere, funcția placentară și cantitatea de lichid amniotic.

Sarcini multiple

Bucuria părinților este dublă la aflarea veștii că sarcina este multiplă. Aproximativ o sarcină din 100 în România este multiplă. Procedurile de reproducere asistată au crescut în ultimii ani numărul acestor sarcini.

Proceduri diagnostic minim invazive

Un rezultat pozitiv obținut la unul dintre testele de screening (testul de screening combinat trimestrul I și testarea ADN-ului din sângele matern) trebuie confirmat ulterior cu ajutorul metodelor de diagnostic minim invazive.