Acidul folic este forma sintetică a folatului, cunoscut și sub denumirea de vitamina B9. Acesta are un rol esențial în organismul nostru, contribuind considerabil la formarea și multiplicarea celulelor, mai ales a globulelor roșii, cât și la sintetizarea și repararea ADN-ului.
În timpul sarcinii, nevoia de folat crește semnificativ, deoarece corpul gravidei trece prin transformări majore și multiplicarea celulelor se produce într-un ritm accelerat.
Rolul în sarcină
Riscurile deficitului de acid folic
În sarcină, deficitul de acid folic contribuie la creșterea riscului de apariție a anomaliilor de tub neural care sunt malformații congenitale severe ale creierului și coloanei vertebrale (acranie, anencefalie, spina bifida). Administrarea suplimentelor cu acid folic, în special înainte de sarcină și la începutul acesteia, reduce riscul dezvoltării malformațiilor congenitale cu până la 75%. Deoarece aceste defecte apar încă din primele săptămâni ale sarcinii, de multe ori înainte ca femeia să realizeze că este însărcinată, este recomandat ca viitoarea mamă să înceapă administrarea suplimentelor cu acid folic cu aproximativ 3 luni înainte de concepție (în cazul unei sarcini planificate) și să continue până la 12 săptămâni de sarcină. Atât în perioada de preconcepție, cât și pe durata sarcinii, doza recomandată este de 400 de micrograme pe zi.
În cazul în care există în antecedente sarcini cu anomalii ale tubului neural, doza de acid folic recomandată este de 5 miligrame/zi timp de 3 luni pre și postconcepțional.
Folatul este benefic nu numai în dezvoltarea fătului, cât și în starea de bine a mamei. Folatul previne anemia, care este comună în timpul sarcinii, stările de greață și oboseala, cât și complicații ale sarcinii cum ar fi preeclampsia.
Semne de carență
Pentru a te asigura că ai un nivel optim de folat în organism, este cel mai recomandat să faci un test în acest scop. Un nivel optim este de 4,6 – 34,8 ng/mL. Însă, te sfătuim să fii atentă la câteva semne care ar putea indica un deficit, cum ar fi:
- lipsa apetitului
- iritabilitate crescută
- piele palidă
- dificultate în respirație
- dificultate în concentrare
- memorie slabă
- lipsa energiei
- pierderea în greutate
Surse alimentare
Pe lângă suplimentele recomandate, este indicat să ai o dietă bogată în alimente cu conținut ridicat de vitamina B9. Aceasta este prezentă în legume de culoare verde închis, fructe, însă și în surse alimentare de origine animală. Astfel, include în dieta ta:
- legume: broccoli, spanac, fasole verde, linte, kale, varză
- fructe: citrice (portocale, lămâi, grapefruit), banane, avocado, papaya
- surse animale: ouă, ficat
Pe lângă sursele alimentare menționate, acidul folic se găsește și în produse fortifiate, precum cereale integrale, pâine, paste făinoase și alte produse din făină. Obținerea aportului recomandat de acid folic prin combinarea unei diete echilibrate cu suplimente, în cazul în care este necesar, este esențială pentru a menține niveluri optime în organism în sarcină.