În medicină, prima săptămână a lunii august este dedicată alimentației la sân. Pentru o nouă mămică, acest moment este unul fascinant, un prim pas în creșterea copilului, ce nu numai hrănește micuțul, ci și formează o legătură mult mai strânsă între cei doi. Laptele matern este hrana cea mai potrivită pentru un nou-născut, fiind foarte bogată în nutrienții necesari în primele 6 luni de viață. Alăptarea este unul din subiectele cele mai discutate după nașterea bebelușului și, în acest articol, ne propunem să îți vorbim despre câteva beneficii cheie care vin în urma acesteia, dar și să îți oferim câteva sfaturi.

Beneficiile alăptării

Beneficii pentru bebeluș

Reduce riscul anumitor afectiuni

Bebelușii alăptați la sân au un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta anumite afecțiuni, pe termen scurt și lung. Printre aceste afecțiuni numărăm diabet, obezitate, hipercolesterolemie, alergii, rahitism, boli carențiale, astm, boli tiroidiene autoimune, meningită, tulburări gastro-intestinale, eczemă infantilă, sindromul de moarte subită a sugarului (SIDS).

De asemenea, laptele matern conține imunoglobuline, proteine care ajută în dezvoltarea unui sistem imunitar puternic, ajutând micuțul să lupte eficient împotriva bolilor și infecțiilor cu care intră în contact, inclusiv infecții ORL și gastrice.
Beneficii nutriționale

Laptele matern este cea mai bogată hrană pe care bebelușul o poate primi, având nutrienții necesari în cantitatea potrivită. Este bogat în vitamine, în mod special vitaminele A, B2, B12, C și D. Conține calciu, esențial în primii ani de viață pentru a forma un sistem osos sănătos. Are conținut optim de fier, care îi protejează împotriva anemiei feriprive, una din cele mai dese afecțiuni în rândul copiilor. De asemenea, conține cantitatea potrivită de proteine, acizi grași și lactoză pentru procente ideale de proteine, grăsimi și carbohidrați. Bineînțeles, conține apă pentru hidratare, cu mențiunea că sarea este în cantitate redusă, pentru a proteja rinichii.

Avem și factori non-nutritivi care sunt esențiali în creșterea organismului, cum ar fi enzime, hormoni, factori de creștere și factori antimicrobieni.

Bebelușii care sunt alăptați sunt mai dezvoltați mental

Datorită nutrienților pe care îi conține, laptele matern ajută în dezvoltarea cognitivă normală a bebelușilor. Conform Institutului Național de Sănătate, bebelușii hrăniți la sân au un IQ, coeficient de inteligență, mai mare decât bebelușii hrăniți la biberon, dar și SI mai mare, care reprezintă coeficientul de inteligență socială.

Beneficii pentru mamă

Hrănirea de la sân nu reduce riscul de formare a anumitor afecțiuni doar în rândul copiilor, dar și în rândul mamelor. Astfel, mamele care alăptează au un risc mai mic de a suferi de cancer la sân, cancer ovarian, diabet, hipertensiune arterială, artrită, boli cardiace, dar și depresia postnatală.

De asemenea, s-a demonstrat că acestea experimentează o hemoragie mai mică după naștere și uterul lor revine la mărimea lui normală mult mai repede, datorită conținutului de oxitocină care se secretă în timpul alăptării, care promovează contracțiile uterine și reduce sângerarea.

Bineînțeles, este recunoscut faptul că aceasta ajută noua mămică în procesul de a reduce greutatea. O mamă care alăptează va arde 500 de calorii pe zi pentru a produce laptele.

Ajută la formarea legăturii emoționale

Nu trebuie să trecem peste beneficiile emoționale pe care această hrănire le oferă mamei și copilului. Cum am menționat mai sus, alăptarea produce oxitocină, un hormon care ajută la formarea legăturii psihice dintre mamă și copil. Acest hormon încurajează iubirea, încrederea, atașamentul dintre cei doi. Bineînțeles, avem și contactul apropiat care facilitează alăptarea, care ajută atașamentul profund să se formeze.

Recomandări

– Începe prin a hrăni nou-născutul la cerere

– Evită, pe cât posibil, alăptarea mixtă (sân și biberon)

– Evită să oferi bebelușului alte lichide cum ar fi apa sau ceai

– Evită consumul de medicamente și alcool

– Caută o poziție confortabilă, atât pentru tine, cât și pentru bebeluș

Deși este un act cât se poate de natural, nu este ușor pentru toate mamele. În funcție de caz, fiecare mamă se poate confrunta cu câte o problemă diferită, de la insuficiența de lapte până la bebelușul care respinge laptele. Pentru a te asigura că hrănești micuțul corect, caută îndrumarea medicului.