Vara aceasta ne bucurăm de căldura placută a soarelui, însă trebuie să recunoaștem riscurile considerabile pe care le prezintă căldura extremă pentru femeile însărcinate.

Efectele soarelui puternic sunt resimțite de către toate persoanele și sunt intensificate pentru viitoarele mame. În perioada sarcinii, vascularizația către piele crește, iar corpul se luptă să se răcorească din cauza temperaturii bazale mai ridicate și a ritmului cardiac mai rapid. Prin schimbările hormonale, femeia nu doar că se va simți mai bine la temperaturi mai joase, însă acești factori o sensibilizează în fața complicațiilor pe care căldura le provoacă.

Riscurile expunerii îndelungate la soare

Expunerea îndelungată la soare, în mod special în timpul orelor de vârf, cauzează supraîncălzirea corpului și conduce la apariția insolației, cunoscută și ca șoc caloric. Aceasta se produce atunci când corpul nu mai poate controla temperatura sa internă, iar mecanismul natural de reglare a temperaturii prin transpirație nu mai funcționează corespunzător, aceasta crescând în mod constant și rapid. În timpul insolatiei, temperatura corpului depășește 40°C.

Starea generală slăbită

Efectele includ o stare generală proastă, cu o temperatură corporală crescută, chiar dacă gravida nu resimte neapărat această creștere. Insolația poate afecta sistemul nervos central, cauzând confuzie, amețeală și oboseală. Alte semne și simptome includ bătăi rapide ale inimii, respirații rapide și superficiale, deshidratarea, pierderea apetitului și alterarea transpirației. Pielea devine fierbinte, roșie și uscată. De asemenea, pot apărea greața și vărsăturile, precum și durerile de cap.

Naștere prematură sau avort spontan

Cercetările au evidențiat o legătură între insolație și nașterea prematură. Temperatura ridicată poate provoca contracții precoce prin eliberarea hormonilor care induc travaliul, contribuind astfel la declanșarea unui travaliu timpuriu. Nașterea prematură se întâmplă înainte de 37 de săptămâni de gestație și este principala cauză de mortalitate infantilă. În plus, dacă insolația apare în primul trimestru, aceasta poate provoca chiar și avort spontan.

Tulburări neurologice ale bebelusului

Insolația nu are efecte doar asupra mamei, ea poate afecta în mod negativ și bebelușul încă nevenit pe lume. Unele cercetări au atras atenția asupra modului în care expunerea îndelungată la razele UV este responsabilă pentru descompunerea acidului folic. Acesta ajută celulele din tubul neural să se dezvolte normal. Dacă acidul folic nu este suficient, dezvoltarea neurologică a fătului va fi afectată. 

Când să consulți medicul?

Deoarece implicațiile insolatiei reprezintă un risc major atât pentru mamă, cât și pentru făt, este recomandat să apelezi la medic cât de curând vezi semnele stării generale proaste descrise mai sus, acompaniate de temperatura crescută înregistrată, peste 40°C. Se încurajează atenția medicală urgentă, mai ales dacă sarcina se află în primul trimestru. În funcție de caz, medicul va decide calea cea mai potrivită de tratament. 

Sfaturi pentru expunerea în siguranță

Prevenția este mai ușoară decât tratamentul, așa că, pentru a te bucura de soare în mod responsabil, este indicat să urmezi câteva măsuri simple:

-poartă haine subțiri, din in sau bumbac natural, care permit circulația liberă a aerului, de culoare deschisă și comode
-evită expunerea la soare între orele cele mai călduroase, între 11 și 18
-poartă cu tine o sticlă de apă pentru a preveni deshidratarea și nu uita să bei des din ea, întrucât o gravidă are nevoie de mai multă apă decât un adult normal
-dacă ești afară în timpul orelor de vârf, alege să stai la umbră pe cât de des posibil
-acoperă capul cu o pălărie cu filtru UV
-folosește protecția solară cu factor 50+
-evită activitatea fizică intensă la temperaturi mari

Deși insolația este un risc demn de luat în considerare în rândul femeilor însărcinate, ea poate fi ușor prevenită atunci când gravida cunoaște factorii ce pot duce la o sănătate precară și urmează cu atenție măsurile de prevenție.